Απάνθισμα διαφόρων κατανυκτικών ευχών

Εξαντλήθηκε
"Με την εμφάνιση του Θεανθρώπου στον επίγειο κόσμο μας", γράφει ο μακαριστός αρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος Πόποβιτς, "εδόθηκαν στο γένος των ανθρώπων όλες οι θείες ενέργειες, για να μπορέσει να ζήσει την θεανθρώπινη ζωή του σ' αυτόν τον πλανήτη που λέγεται γη. Οι θείες αυτές ενέργειες και δυνάμεις... ευρίσκονται ιδιαιτέρως ισχυρές, πανίσχυρες, στις προσωπικότητες των αγίων ανθρώπων του Θεού". Οι θείες αυτές ενέργειες είναι που κι εμείς, έχοντας επίγνωση της αμαρτωλότητός μας, βιώνουμε συνεχώς, από την στιγμή που για πρώτη φορά, με πολλή συνοχή και φόβο Θεού, περάσαμε την πύλη της Μονής. Πρόκειται για την παρουσία και προστασία του Αγίου Θεού μας, της Υπεραγίας Μητρός Του - Κυρίας Τριχερούσης και του εφόρου της Μονής μας Ηλιού του Θεσβίτου.

Επικαλούμενοι το έλεος του Θεού προχωρούμε στην παρούσα εκδοτική προσπάθεια με την επωνυμία Ο ΘΕΣΒΙΤΗΣ. Ως μοναδικό σκοπό έχουμε την αναζήτηση θεολογικών κειμένων, τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη και είναι θησαυρός της Αγίας μας Εκκλησίας. Πιστεύουμε πως τα κείμενα αυτά θα βοηθήσουν τα μέγιστα όσες ευλαβείς ψυχές αναζητούν τέτοιους θησαυρούς.
Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί επιτομή εκ των Προφητανακτοδαβιτικών ψαλμών και απάνθισμα διαφόρων κατανυκτικών ευχών. Πρόκειται για έργο του Ιερού Αυγουστίνου και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1799, στο Τυπογραφείο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως. Προχωρούμε στην επανέκδοσή του διότι πιστεύουμε πως θα βοηθήσει τους ευσεβείς Χριστιανούς να προσεγγίσουν την αναγκαία και υψηλοτάτη αρετή που καλείται ιερά προσευχή, την αρετή η οποία δύναται να επιτύχει την ένωση του ανθρώπου με τον θεό.
Η παρούσα έκδοση αφιερούται, τιμής κι ευγνωμοσύνης ένεκεν, στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κύριο κύριο Παντελεήμονα, τον ταπεινό και αθόρυβο εργάτη του Ευαγγελίου, τον καλό Ποιμένα της μάνδρας του Χριστού, τον γνήσιο Πατέρα της μικράς Αδελφότητός μας.
Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Λόγου του περί μετανοίας, Προοίμιον
Μέρος Πρώτον
Μέρος Δεύτερον
Α΄. Ζημία η υπερβολική ποσότης των αμαρτιών
Β΄. Ζημία η υπερβολική ποιότης των αμαρτιών
Γ΄. Ζημία η καταφρόνησις, η καύχησις, αμετανοησία και άρνησις
Μέρος Τρίτον
Α΄. Ιατρεία των αμαρτανόντων η προσευχή
Β΄. Ιατρεία η γνώσις της αληθούς μετανοίας
Τι είναι κυρίως εξομολόγησις
Ότι η εξομολόγησις πρέπει να έχει πόνον. Πόσα πρέπει να έχη ο πόνος. Πρέπει ο πόνος να είναι δραστικός
Δεύτερον πρέπει να είναι ο πόνο μεγάλος και άκρος
Τρίτον πρέπει ο πόνος να είναι υπερφυσικός
Ο πόνος είναι συστατικός της μετανοίας
Ο πόνος αυτός είναι χάρισμα του Θεού [...]
Επιτομή εκ των Προφητανακτοδαβιτικών ψαλμών
Πρόλογος του Συγγραφέως
Ευχαί διάφοροι ωραίαι εξομολογητικαί τε και κατανυκτικαί
Του Ιερού Αυγουστίνου Ευχαί Λς'. ώδε κατά σειράν κείμεναι
Λόγου του περί Αρχιερωσύνης Προοίμιον

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Συγγραφέας: ΑΓΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ (ΙΠΠΩΝΟΣ)
Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 2000
Αριθμός σελίδων 276
Διαστάσεις 24x17
Επιμέλεια ΣΙΓΑΛΑΣ Ι. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

15,00 €